Už sa stalo tradíciou, že v posledný aprílový týždeň sa koná v banskobystrickom areáli SOŠ Pod Bánošom farmársky trh nazvaný výstižne Otváranie Bánoša. Pri jeho organizácii spolupracujú Vidiecky parlament Banskobystrického kraja, SOŠ Pod Bánošom a OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska. Podporujú ho BBSK a mesto Banská Bystrica.
V sobotu, 25. apríla 2015, ožilo okolie školy pestrofarebnými stánkami, v ktorých farmári a remeselníci ponúkali pôvodné slovenské výrobky. Návštevníci si mohli kúpiť čerstvé syry, mäsové výrobky, bylinkové čaje, víno, medovinu, med, sviečky, produkty z dreva, kože, vlny. Tohtoročný trh bol obohatený o ponuku rôznych priesad a sadeníc.
Farmársky trh voňal typickými slovenskými jedlami
Priestorom, kde sa farmársky trh konal, sa niesli vône typických slovenských jedál z králika, diviny, kyslej kapusty. Na ražni sa opekalo jahňa, miesilo sa cesto na šúľance, podpecníky či štrúdle.
SOŠ ponúkala pri vstupe do areálu tradičné slovenské raňajky – čerstvo upečený chlieb, domáci med a mlieko. V školskej jedálni si mohli aj tí najmenší vyskúšať svoje kuchárske umenie v detskej škole varenia alebo pri zdobení medovníkov.
Škola sa snaží prilákať k najstaršiemu slovanskému remeslu čo najviac záujemcov, a tak nechýbali ani ukážky včelárstva, úľov, výroba sviečok z včelieho vosku.
Záhradkári dostali odborné ponaučenie v škole štepenia a ošetrovania ovocných stromčekov.
Deti si prišli na svoje počas jazdy na koňoch, pri rôznych hrách a súťažiach. Všetkým pre dobrú náladu vyhrávala ľudová hudba Jána Maka.
O zviditeľnenie farmárskeho trhu sa postaralo rádio Regina s priamymi vstupmi Ľubomíra Motyčku.
Keďže počasie prialo a ponuka bola naozaj pestrá, podujatia sa zúčastnilo okolo 5000 obyvateľov Banskej Bystrice a širokého okolia.
PhDr. Anna Ivanová