31. január 2015 ukázal, že Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu vo Zvolene patrí medzi najúspešnejšie školy Slovenska. Znova to potvrdila v treťom ročníku súťaže METRO kuchársky päťboj DANUBIUS GASTRO 2015, na ktorom obhájila minuloročné absolútne prvenstvo.
Svoje sily si merala vo veľkej konkurencii so žiakmi zo stredných škôl a hotelových akadémií z celého Slovenska.
Družstvo kuchárov tvorilo šesť žiakov: Martin Molnár, Ján Francisci, Ivana Sedmáková, Maroš Mlynárik, Ľuboš Baran a Lukáš Guzman. Súťažná disciplína O TOP TÍM KUCHYNE pozostávala z dvoch častí, zo zručnosti (individuálna súťaž) a prípravy menu (tímová súťaž). V prvej časti súťaže mal každý člen družstva ukázať svoju zručnosť v krájaní cibule, póru, zemiakov, vo vykostení kurčaťa a filetovaní pstruha v časovom limite 30 minút. Škola získala prvé a druhé miesto, a to Lukáš Guzman prvé miesto a Ivana Sedmáková druhé miesto. V druhej časti súťaže mali členovia družstva v časovom limite dve hodiny pripraviť dva druhy hlavného jedla a dezert s podmienkou použitia hlavných surovín – kurča, pstruh, zemiaky a pór. Výsledkom práce súťažiaceho tímu bolo menu, ktoré potešilo oči i chuťové poháriky. Pripravili kuraciu roládu v špenátovom župane, mrkvové pyré, zemiakový krém brulée, glazovanú červenú repu, juice, filet zo pstruha, pyré zo pšena, profiteroles, selekcia zimnej zeleniny, dezert – tekvicový perník s bielkovou penou, orechovú guľku, malinovú omáčku, čokoládovú penu. Absolútnou čerešničkou na torte, bolo hlavne pre hostí, nezvyčajné servírovanie dezertu.
V odbore čašník, servírka sa súťažilo o TOP TÍM SERVISU. Súťažné družstvo školy tvorili žiačky Klaudia Malatincová, Romana Šišmišová, Kristína Babicová, Silvia Gregorová, Kamil Kontšek a Patrik Ruman z odboru hotelová akadémia, ktorí ukázali svoje kvality a kreativitu pri obsluhe 30 zákazníkov. Hodnotila sa kvalita prestretia stola, celková úroveň servisu, dodržiavanie základných zásad techniky obsluhy, kontakt a práca so zákazníkom, komunikačné schopnosti, celkový dojem a koordinácia s tímom kuchyne. Prvýkrát sa hodnotila aj zručnosť pri príprave kávy pressa a cappuccina, kde si spomedzi všetkých súťažiacich odniesol prvé miesto Patrik Ruman a druhé miesto Kamil Kontšek.
Na priebeh celej súťaže dozerala trojčlenná odborná hodnotiaca komisia zložená z uznávaných šéfkuchárov zo Slovenska. Michal Konrád, šéfkuchár reštaurácie Fou Zoo, Peter Ďurčo, majiteľ TOP Restaurant Žilina a Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro.
Oba tímy získali všetko, čo sa dalo – zlatú medailu a titul TOP TÍM KUCHYNE, zlatú medailu a titul TOP TÍM SERVIS. A obhájili tým najväčšie ocenenie – titul TOP GASTRO TÍM 2015.
Pod hlavičkou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov prebiehala súťaž pre kuchárov Incheba GASTRO CUP a pre cukrárov súťaž Poézia v gastronómii 2015.
Kuchári juniori mali v časovom limite 45 minút pripraviť hlavné jedlo, kde základnou surovinou bol pstruh a fenikel. Žiaci 4. ročníka Adam Haliarsky a Michal Strapko sa v tejto súťaži umiestnili na peknom druhom mieste.
Cukrárky súťažili v kategórii Cukrárska artistika. Za juniorov súťažila žiačka prvého ročníka Natália Húsková s exponátom vyrobeným z burizonovej hmoty obalenej marcipánom s názvom Zaľúbená myška Natálka, s ktorým obsadila 3. miesto.
Seniorov reprezentovala učiteľka odborných predmetov Bc. Viera Sebíňová, ktorá získala 1. miesto s exponátom z modelovacej hmoty – pastiláž s názvom Spomienky na Paríž.
V rámci súťaže Danubius Gastro prebiehala barmanská súťaž NICOLAUS CUP 2015. Súťaž sa konala pod záštitou Slovenskej barmanskej asociácie (SBA). Úlohou súťažiacich bolo v časovom limite 5 minút predložiť 4 chuťovým komisárom 3 porcie alkoholického long drinku. Ani v tejto súťaži škola nechýbala, reprezentoval ju žiak odboru hotelová akadémia Patrik Virguľa. Komisia hodnotila pri príprave nápoja dodržanie časového limitu, kvalitu nápoja – vzhľad, vôňu, chuť a servis. Patrikovi Virguľovi sa podarilo spomedzi viac ako 60 súťažiacich umiestniť na veľmi peknom 3. mieste.
Pre školu bol tento deň plný napätia, radosti, skvelých zážitkov, skúseností, ale hlavne bohatý na ocenenia. Za ocenením vidieť tvrdú a usilovnú tímovú prácu celej školy, učiteľov, žiakov a hlavne majstrov odborného výcviku. Teší nás, že Mgr. Mária Kaľamárová, hlavná majsterka odboru kuchár a Mgr. Peter Chvojka, majster odborného výcviku čašník, servírka získali titul „Najlepší majster odborného výcviku“, ktorý sa na tejto súťaži udeľoval po prvýkrát. Všetko toto vyžaduje aj určité financie, ktoré škola získava nielen z vlastných príjmov, ale efektívne využíva euro fondy z Operačného programu Vzdelávanie, v rámci ktorého realizuje projekt pod názvom „Nebojme sa remesla, remeslo má zlaté dno“. V súčasnosti sme dostali nenávratný finančný prostriedok vo výške 264 194,01 EUR , ktorý bude použitý práve na zariadenie a inováciu moderných odborných učební pre odborný výcvik, čo určite prinesie škole, jej pedagogickým zamestnancom a hlavne jej žiakom benefit vo forme kvalitnejšej odbornej prípravy našich žiakov a zvýši ich šancu a flexibilitu na trhu práce doma i v zahraničí.
Mgr. Alžbeta Staníková